Kaivosmies Oiva Kolan mitali jäi vintille vuosikymmeniksi Petsamon Nikkelin työntekijöille myönnettiin jatkosodan aikana satoja kunniamerkkejä. Niistä 78 oli kateissa viime syksyyn saakka.

TEKSTI: VILMA RUOKOSKI

Helsingin Kruununhaassa, yli 100-vuotiaan kivitalon vinttivarastossa nökötti vielä viime syksynä puuarkku, jonka kannessa luki “Petsamon Nikkeli o/y”. Varaston omistaja ei tiennyt kuuluuko arkun sisältö roskiin vai arkistoon.

Hän otti yhteyttä Elinkeinoelämän keskusarkistoon eli Elkaan. Onneksi, sillä muutoin ivalolaisen Oiva Kolan mitalia ei olisi ehkä koskaan pystytty toimittamaan perille.

Asukas ei tiennyt, kuinka puuarkku oli päätynyt vintille.

“Eikä tietoa ollut edellisellä omistajalla eikä hänenkään edeltäjällään”, tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö Olli Alm Elkasta kertoo.

20141127_085529

Kuva: Olli Alm/ Elka

Marraskuun lopussa Elkan työntekijät kävivät noutamassa Petsamon Nikkelin puuarkun arkiston hoteisiin Mikkeliin.

Arkku avattiin ja sisältö tutkittiin. Toimintakertomusten ja tiliasiakirjojen joukossa odotti 78 toisen luokan vapaudenmitalia, jotka olivat myöntökirjoineen jääneet lähettämättä vuosina 1941–1944. Mitalit oli tarkoitettu Petsamon Nikkelin työntekijöille, jotka työskentelivät Kolosjoen kaivoksessa. Vapaudenristin ritarikunta myöntää mitaleita henkilöille, jotka ovat toimineet ansiokkaasti maanpuolustuksen ja Suomen turvallisuuden hyväksi.

Arkisto julkaisi Facebookissa 12. joulukuuta kirjoituskoneella vuosikymmeniä sitten naputellun listan palkituista työntekijöistä. Elkan tavoitteena on toimittaa edes osa mitaleista kaivosmiesten läheisille.

Julkaisun näki ennen joulua lähes 8000 ihmistä. Kuva listasta julkaistiin myös Inarin kansalaiskanavalla Facebookissa, koska osa sukunimistä oli tuttuja Inarin alueelta.

“Suurin osa arkussa olleista mitaleista on jäänyt todennäköisesti lähettämättä, koska ajantasaiset osoitetiedot ovat puuttuneet”, Alm kertoo.

Sodan sekavina vuosina ihmiset liikkuivat paljon paikkakunnalta toiselle, ja sodan jälkeen Petsamo jäi rajan taakse osaksi Neuvostoliittoa.

DSC_0033

Kuva: Olli Alm/ Elka

Kansalaiskanavalta listan huomasi 24-vuotias Tero Kola. Hän muisti Oiva-vaarin eli Oiva Kolan (1915–2006) työskennelleen joskus kaivosmiehenä Petsamossa. Vaarin nimi näkyi muiden nimien joukossa.

“Ajattelin, että tuonne on laitettava sähköpostia”, hän sanoo.

Ennen joulua Elka postitti mitalit kuudelle listassa olleen työntekijän omaiselle, myös Kolan perheelle.

Punavihreällä nauhalla koristettu toisen luokan vapaudenmitali saapui pian postissa Ivaloon, ja on nyt Oiva Kolan 75-vuotiaalla pojalla Seppo Kolalla. Seppo Kola ei osaa sanoa, miksi isälle ei pystytty toimittamaan mitalia vuonna 1941.

“Mitali on työstä, jota he tekivät nikkelikaivoksella Suomen armeijan luoteja varten. Ja saksalaisethan leijonanosan veivät”, Seppo Kola sanoo.

Petsamon nikkelistä myytiin 1930–1940-lukujen taitteessa yli puolet Saksaan.

Nikkeliesiintymä oli todettu Euroopan suurimmaksi ja rikkaimmaksi juuri ennen toista maailmansotaa. Sotateollisuus tarvitsi raaka-ainetta esimerkiksi pakkasta kestävien panssarilevyjen valmistamiseen.

Kun louhinta aloitettiin Kolosjoella vuonna 1940, Suomessa ei ollut juuri lainkaan koulutettuja kaivosmiehiä. Ahkera Oiva Kola opetteli Petsamon Nikkelin palveluksessa sekä kaivoslaturiksi että poraamaan.

Sodan päätyttyä Petsamossa ei kuitenkaan ollut sijaa suomalaisille. Oiva Kola joutui perheineen evakkoon Sieviin vuonna 1944. Suomalaiset keskeyttivät työnsä kaivoksella syyskuussa, ja Moskovan välirauhassa Suomi luovutti koko Petsamon alueen Neuvostoliitolle.

Kuvassa näkyvää Oiva Kolaa haastateltiin marraskuussa 1971 Puhemylly-ohjelmassa siitä, kuinka työttömyys poistetaan. Kolan haastattelu alkaa kohdasta 02:25. Video: Yle Elävä Arkisto.

Kolan perhe asui evakkoajan jälkeen muun muassa Rovaniemellä ennen muuttoa Ivaloon. Kunnallispolitiikassa Rovaniemellä ja Ivalossa vuosikymmeniä vaikuttanut Oiva Kola sai elämänsä varrella useita ansiomitaleita.

“Isäni eli 90-vuotiaaksi ja oli elämänsä loppuun asti kommunisti”, Seppo Kola sanoo.

Hän säilyttää sekä isän että äidin ansioita perintölipastossa, jonka testamenttaa aikanaan edelleen keskimmäiselle pojalleen. Kotiin saatu toisen luokan vapaudenmitali vuodelta 1941 on nyt lisäys kokoelmaan.


Onko Petsamon Nikkelille työskennelleen sukulaisesi nimi kuvan listassa? Ota yhteyttä Elinkeinoelämän keskusarkistoon sähköpostilla e-posti@elka.fi. Lähetä sähköpostissa tietona sukulaisesi syntymäaika, jotta arkistossa voidaan olla varmoja oikeasta henkilöllisyydestä.

Mitalinsaajat

Lista Petsamon Nikkeli oy:n työntekijöistä, joille myönnetyt 2. luokan vapaudenmitalit jäivät toimittamatta perille 1940-luvulla. Mitalit ovat tällä hetkellä Elinkeinoelämän keskusarkistossa. Kuva: Olli Alm/ Elka

Share
  1. Sisareni (Helena Kuivila) oli löytänyt tämän erittäin mielenkiintoisen artikkelin ja tutkinut asiaa
    ja selvisi että jakamattomien mitalien listalta löytyy myös isämme isä Iisakki Kuivila, joka toimi Kolosjoella vuoromestarina. Hän kuoli vuonna 1948 Helsingissä.

  2. Hei Ritva! On ilo kuulla, että artikkelimme avulla olette löytäneet isänne isän mitalin. Kiitos, että viestitit löydöstänne. Vilma Ruokoski, toimittaja.

Comments are closed.