Miksi? Mari Uusivirta kertoo ensimmäisessä blogikirjoituksessa, miksi Uusi Inari perustettiin.

Miksi on ensimmäinen kysymys, jonka liki jokainen kysyy meiltä. Seuraavaksi kysymysmerkki nousee suomineidon kaulalle ja ylöspäin: miksi Inari?

Koska paikallisjournalismi tarvitsee huomiota. Koska Suomen suurinta kuntaa mielenkiintoisempaa paikkaa on vaikea löytää. Koska journalismi kaipaa rohkeita pelinavauksia.

Me perustamme pop up -paikallislehden Inariin. Uutta Inaria julkaistaan vain täällä verkossa, ainoastaan kuukauden ajan. Ja vain siinä tapauksessa, että saamme kokoon kylliksi rahaa.

Meissä kaikissa on ripaus Lapin-hullua. Inarista täydellisen paikan projektillemme tekevät kuitenkin muut seikat. Inari on kunta, jossa Suomen ominaispiirteet menevät äärimmäisyyksiin: koko, välimatkat, pimeys, valo, tasapainoilu luonnon ja 2000-luvun välillä. Nelikielisessä pitäjässä asuu alkuperäiskansa, ja lumikenttien keskeltä loistaa kansainvälisyys. Ainutlaatuisuuden lisäksi Inarin ilmiöt ovat suhteutettavissa valtakunnalliseen päätöksentekoon ja kansainvälisiin asioihin. Uusi Inari tuo esille näitä suhteita, jotta inarilaisilla on eväitä päättää tulevaisuudestaan ja arvioida mennyttä.

Emme ole inarilaisia. Se on yksi pop up -paikallislehden parhaista valteista. Kuten Lemmenjoella asuva Aslak sanoo ensimmäisessä videossamme: “Meillehän tämä on jokapäivästä arkea, me osata sanoa mistä pitäis tehhä [juttuja].” Uusi Inari haluaa kuitenkin päästä syvälle Inarin arkeen. Siksi olemme tehneet taustatyötä vuoden ajan, vierailleet Inarissa ja suunnitelleet yhteistyötä monien paikallisten tahojen kanssa.

Mutta niillähän on jo paikallislehti, kysyy keskiverto kuulija seuraavaksi. Se on aivan totta. Paikallislehti Inarilaisen lisäksi Inarissa toimii ainakin Lapin Kansan aluetoimitus, Yle Sapmi, Yle Lapin Radio ja Radio Inari. Harva inarilainen esittää tätä kysymystä, sillä heidän on helpompi nähdä, että kunnassa riittää lääniä.

Me teemme erilaista. Inarissa on vielä tilaa verkkoon keskittyvälle journalismille, villeille tarinankertojille ja tunteikkaalle kuvajournalismille. Teemme kevyttä ja ketterää, koska verkossa se on mahdollista. Paikallislehden tärkeintä ainesta ovat ihmisten tarinat, ja paikallislehden velvollisuus on laajempien asioiden suhteuttaminen noiden tarinoiden tasalle. Velvollisuuden hoitamiseen riittää joskus osuva kuva tai puolen minuutin ääniraita, joskus tarvitaan massiivinen reportaasi järven rantojen kaavoitusaikeista. Lehden pitää joustaa ilmaisumuodoissaan, eikä siinä, millaisella sisällöllä mainosmäärien vaatimat sivut saadaan täyteen.

Uuden Inarin mielestä paikallisjournalismilla on nykyään liian vähän tilaa liikkua. Siksi Uusi Inari on nopea isku. Me emme tule jäädäksemme. Pop up -lehti perustetaan ja puretaan ennen kuin lumet sulavat.

Jos haluat nähdä, mitä kaikkea saamme aikaan kuukaudessa, klikkaa tästä joukkorahoituskampanjamme sivuille ja käy tukemassa työtämme. Pian näet, millaista paikallisjournalismi voi vapaimmillaan olla.

Mari

Mari Uusivirta
Twitter: @uusivirt
mari.uusivirta(ät)uusiinari.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pop up -paikallislehti