Uutiskooste: Sekä ILO-sopimuksen ratifiointi että saamelaiskäräjälaki jäivät seuraavalle vaalikaudelle Artikkeli päivittyy tapahtumien edetessä.

TEKSTI: MARI UUSIVIRTA, VILMA RUOKOSKI, ANNA-SOFIA NIEMINEN

Seuraamme saamelaisasioiden käsittelyn etenemistä tässä artikkelissa.

Perjantaina 13.3.2015 KLO 21:28

ILO 169 -sopimus jätettiin pöydälle tällä vaalikaudella, kertoo Yle perjantai-iltana. Sopimuksen käsittely siirtyy siis seuraavalle hallitukselle. Alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimus ei kuitenkaan raukea, koska se on valtiosopimus.

Olen hyvin pettynyt, mutta ajattelen niin, että ehkä oli parempi siirtää asia seuraavalle hallitukselle kuin se, että eduskunta olisi nyt äänestänyt ja sanonut lopullisesti ei ILO-sopimuksen ratifioinnille.

– Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) Ylelle 13.3.

Perjantaina 13.3.2015 klo 18:37

ILO-sopimuksen ratifiointi ei edennyt eduskunnan toiseen käsittelyyn tänäänkään. Hallitus voi arvioida huomis- eli lauantaiaamuun asti, haluaako se vetää esityksen ILO-sopimuksen ratifioinnista pois. Jos se ei vedä esitystä pois, asian eteneminen jää eduskunnan ratkaistavaksi.

Asian eteneminen äänestykseen asti edellyttäisi eduskunnan lisäistuntoa huomenna, koska toinen käsittely uupuu vielä. Tällä hetkellä lisäistunnosta ei ole viitteitä, vaan huomisessa päiväjärjestyksessä on pelkkiä äänestyksiä. Helsingin Sanomien mukaan ILO-sopimuksen ratifioinnin poisvetämistä harkitaan.

Opintotukilain perumisesta ja ILO-sopimuksen ratifioimatta jättämisestä on jo sovittu hallituspuolueiden kesken.

-Helsingin Sanomat 13.3.2015

PERJANTAINA 13.3.2015 KLO 15:16

ILO-sopimuksen käsittelyaikataulu muuttui taas. Vielä ei tiedetä, milloin asiaan palataan. Puhemiesneuvosto päätti poistaa ILO-sopimuksen ratifioinnin käsittelyn eduskunnan täysistunnon päiväjärjestyksestä. Eilen torstaina asia siirrettiin käsiteltäväksi tälle päivälle. Eduskunnan tiedotuksesta kerrotaan, että käsittelyä voidaan jatkaa tänään tai huomenna, tai se voidaan siirtää seuraavalle eduskunnalle. Koska kyseessä on kansainvälinen sopimus, hallituksen esitys asiasta ei raukea, vaan siirtyy tarvittaessa suoraan seuraavalle eduskunnalle.

Perjantaina 13.3.2015 klo 9:47

Eduskunnan täysistunto aloittaa ILO-sopimuksen ratifioinnin toisen käsittelyn tänään. Helsingin Sanomat (päivän lehti) kertoo kuitenkin, että sopimus on jäämässä pöydälle sosiaalidemokraattien aloitteesta.

Per­jan­tai­na Sdp:n ryh­mä ai­koo pyy­tää asian pöy­däl­le, jol­loin se siir­tyy seu­raa­val­le edus­kun­nal­le.

-Helsingin Sanomat 13.3. Jo eilen iltayhdeksältä Yle kertoi ILO-sopimuksen ratifioinnin muuttuneen epätodennäköiseksi. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi Ylelle olevansa pettynyt Sdp:n ehdotukseen siirtää sopimuksen ratifiointi seuraavalle hallituskaudelle.

Jos SDP vetäytyy yhteisestä sopimuksestamme, niin on odotettavissa, että myös Kokoomus seuraa. Tämä tilanne on aivan kestämätön. Olen hyvin pettynyt siihen, että hallituskumppanit eivät pidä kiinni yhteisesti sovitusta linjasta.

– Henriksson Ylelle 12.3. Tämänhetkisen tiedon mukaan ILO-sopimus on päiväjärjestyksen 11. kohta, ja sitä käsitellään kolmen maissa heti valiokunnan kokouksen jälkeen. Vaikka Sdp:n ryhmä jättäisi lausumaehdotuksen, asiaa käsitellään eduskunnassa. Asiasta on tarkoitus äänestää lauantaina kello 10 alkavassa istunnossa. Eduskunnan täysistunnon piti käsitellä asiaa jo eilen, mutta käsittely siirrettiin puhemiesneuvoston päätöksellä perjantaille. Näin tehtiin, koska sen valmisteluun haluttiin antaa lisää aikaa. ILO-sopimus liittyy kiinteästi tiistaina eduskunnasta pois vedettyyn saamelaiskäräjälakiin. Saamelaistaiteilijaryhmä Suohpanterror kirjoitti Facebook-sivulleen torstai-iltana päivityksen, jossa kehotti lähettämään viestejä suoraan kansanedustajille. Julkaisussa oli myös lista kansanedustajien sähköpostilistoista.

Eduskuntaryhmien johtajien sähköpostit ovat täyttyneet EI ILOlle viesteistä!! Kokoomus, SDP, vihreät, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto ovat hajoamassa kannoistaan! Jotka vielä uskotte ILOon, näyttäkää väriä!!

– Suohpanterror Facebook-sivullaan 12.3. Suomen saamelaisnuorten yhdistyksen järjestämä Musta raito -mielenosoitus on tarkoitus pitää tänään perjantaina kello 11. Niin sanottujen statuksettomien saamelaisten asiaa ajava Metsä-, kalastaja- ja tunturisaamelaisten yhdistys julkaisi verkkosivullaan englanniksi tekstin “Suomen saamelaispolitiikan tilanteesta vuosina 2011–2015”.

— haluamme saamelaisten tietävän, että emme ole uhka vaan voimavara saamelaisyhteisölle. Unelmamme on, että voimme siirtyä eteenpäin ja kaikki työskennellä yhdessä terveemmän ja laajemman saamelaisyhteisön puolesta.

– Metsä-, kalastaja- ja tunturisaamelaisten yhdistys 11.3.

torstaina 12.3.2015 kello 11:43

ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin toinen käsittely alkaa tänään eduskunnan täysistunnossa. Eduskunta käsittelee asiaa noin kello 17, pian suullisen kyselytunnin jälkeen. Hallitus on esittänyt, että sopimus ratifioidaan, mutta esitystä on myös ehdotettu hylättäväksi. Täysistunto äänestää ratifioinnista todennäköisesti huomenna perjantaina. Lapin Kansa kertoi tänään (painettu lehti), että saamelaiskäräjien virallinen kanta ei ole muuttunut myönteiseksi. Tällä hetkellä puheenjohtajan tehtäviä hoitavat varapuheenjohtajat ovat kuitenkin ilmaisseet kannattavansa ratifiointia. Myös Suomen saamelaisnuorten yhdistys toivoo, että eduskunta ratifioi sopimuksen nyt.

Riippumatta saamelaiskäräjälakiuudistuksen surkeasta lopusta ILO 169 on edelleen vahva instrumentti kaikkien saamelaisten oikeusaseman vahvistamiseen.

– Suomen saamelaisnuorten yhdistys tiedotteessaan. Tiistaina erostaan ilmoittanut saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi julkaisi keskiviikkona blogissaan eropyyntönsä sekä saamelaiskäräjille että valtioneuvostolle. Erotessaan tehtävistään hän luopuu myös lukuisista luottamustehtävistään saamelaiskäräjien edustajana. Nämä on listattu eropyyntöön.

Pyydän anteeksi saamen kansan puolesta, että olen epäonnistunut tehtävässäni. Minun on kannettava asiassa poliittinen vastuu.

– Klemetti Näkkäläjärvi eropyynnössään saamelaiskäräjille 10.3.

Keskiviikkona 11.3.2015 kello 11:56

Tämä aamu on ollut saamelaisasioiden käsittelyn kannalta vaiherikas. Saamelaiskäräjien ILO-kanta on muuttumassa myönteiseksi, kertoi Yle noin tunti sitten. Varapuheenjohtajat Tiina Sanila-Aikio ja Heikki Paltto kertoivat olevansa ILO:n ratifioinnin kannalla. Vielä eilen ennen puheenjohtajan eroa saamelaiskäräjien kanta oli ehdoton ei.

Olen saanut sellaisen signaalin joiltakin saamelaiskäräjien jäseniltä, että ILO-sopimus täytyisi viedä loppuun asti ja minä myös olen sillä kannalla.

– Tiina Sanila-Aikio Ylelle 11.3.

Minä tuen ILO-ratifiointia. Ajattelen etenkin nuoria ja tulevaisuutta. Nuorten takia ratifiointi pitää tehdä, Paltto sanoo.

– Heikki Paltto Ylelle 11.3.

Aiemmin aamupäivällä Yle haastatteli saamelaiskäräjien varapuheenjohtajia Klemetti Näkkäläjärven erosta. Sanila-Aikio sanoi, ettei hänen mielestään prosessissa ollut syytä erota virasta, mutta lisäsi myös ymmärtävänsä, että “tässä on tällainen statement Suomen valtion suuntaan”. Myös Heikki Paltto kertoi Ylelle ymmärtävänsä, että Näkkäläjärvi on väsynyt vuosien työn jälkeen.

Twitterissä eduskuntavaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi (sdp.) kertoi tukevansa ILO-sopimusta.

Lisätietoa ILO 169 -sopimuksesta löytyy esimerkiksi vähemmistövaltuutetun viime vuonna kokoamasta 99 kysymystä ja vastausta ILO 169 -sopimuksesta.

ILO 169 -sopimus on kansainvälinen yleissopimus alkuperäiskansojen oikeuksista. Kyseessä on tähän mennessä ainoa oikeudellisesti sitova sopimus, jossa määrätään erityisesti alkuperäiskansojen oikeuksia koskevista vähimmäisvaatimuksista. ILO hyväksyi sopimuksen vuonna 1989, ja se tuli voimaan vuonna 1991.

Keskiviikkona 11.3.2015 kello 11:36

Myöhään eilen illalla Anna-Maja Henriksson kertoi STT:lle (Yle 10.3.), että yrittää yhä saada eduskunnassa läpi ILO 169 -sopimuksen. Henrikssonin mukaan ILO-sopimus ei edellytä saamelaisten määritelmän ratkaisemista. Aamuyöllä kello 2:49 saamelaiskäräjien hallituksen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi julkaisi blogikirjoituksen “Viimeinen blogipäivitys ja surutyön alku”.

Kirjoitan tätä tunnekuohussa pyydän lukijaa ymmärtämään sen. Blogini tulee näin yöaikaan, koska halusin saada ilmoitettua välittömästi ja saada myös itselleni rauhan.

Blogikirjoituksessaan Näkkäläjärvi kertoo pyytäneensä saamelaiskäräjiltä eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan tehtävästä ja kaikista luottamustehtävistä sekä valtioneuvostolta eroa saamelaiskäräjien jäsenyydestä.

Tulin saamelaiskäräjille tarkoituksenani luoda saamelaisille parempaa tulevaisuutta, mutta eduskunta on tehnyt nämä tavoitteet tyhjäksi. Olen hyvin pettynyt, surullinen ja vihainen. Lähtö ei ole kunniakas — Tämä päivä on ollut kuin pahin painajaiseni.

Näkkäläjärvi kirjoittaa, että hänen mielestään ILO-sopimusta ei edelleenkään pidä ratifioida.

Sopimuksen ratifiointiin vetoavat pelaavat suoraan niiden pussiin, jotka vastustavat saamelaisia alkuperäiskansana. Suomi ei ole aiemmin voinut ratifioida sopimusta, koska se ei ole halunnut antaa saamelaisille sopimuksen edellyttämiä alkuperäiskansaoikeuksia.

Saamelaiskäräjät kertovat tiedotteessaan, että saamelaiskäräjien hallitus ja täysistunto kokoontuvat mahdollisimman pian. Siihen asti Näkkäläjärven jättämiä tehtäviä hoitavat varapuheenjohtajat Tiina Sanila-Aikio ja Heikki Paltto.

Tiistaina 10.3.2015 kello 19:33

Yle Uutiset ja Lapin Kansa kertovat, että oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on päättänyt vetää saamelaiskäräjälakiesityksen pois eduskunnasta. Lapin Kansan mukaan saamelaisministerityöryhmä on “kokoontunut kirjallisesti” ja päättänyt asiasta. Henrikssonin mukaan ILO-sopimuksen ratifionnin kannalta tilanne on vielä tiistai-iltana auki.

Itse näkisin kuitenkin, että siinä olisi lisäarvo myös saamelaisille ja ainakin vielä pidän siitä kiinni, että viedään ILO loppuun asti. Se olisi suuri asia Suomelle ja saamelaisille.

– Anna-Maja Henriksson Ylelle 10.3. Myös Norjan yleisradio NRK uutisoi asiasta.

 

Tiistaina 10.3.2015 kello 14:15

162–28. Poissa yhdeksän. Näihin lukemiin päättyi saamelaiskäräjälain ensimmäinen käsittely eduskunnan täysistunnossa. Enemmistö äänesti perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti eli sen puolesta, että saamelaismääritelmä säilyy ennallaan. Äänestystulos on luettavissa täällä. Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskisen vastalause hävisi äänestyksen. Vastalauseessa ehdotettiin, että lain 3. pykälä säilytettäisiin hallituksen ehdotuksen mukaisena. Hallituksen ehdotus oli neuvoteltu saamelaiskäräjien kanssa. Aamuinen päätös ehdotuksen sivuuttamisesta jätti saamelaiskäräjien hallituksen jäsenet Yle Saamen mukaan liki sanattomaksi.

Kolmen vuoden työ meni täysin hukkaan. Me teimme aivan tosissamme töitä. Ja, en tiedä.

– Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi Yle Saamelle 10.3.

Seuraavan kerran eduskunta käsittelee saamelaiskäräjälakia perjantaina. Ellei istunnossa kukaan ehdota koko lain hylkäämistä, se hyväksytään lopullisesti. Muutoin asiasta äänestetään.

ILO-sopimus ja saamelaiskäräjälaki ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa. Yle Saamen mukaan saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäjärvi sanoi sunnuntaina perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen, että ILO 169 -sopimuksen ratifioinnilla ei ole enää saamelaiskäräjien tukea. Kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) sanoi Lapin Kansalle, että ILO-sopimukselta putosi äänestyksessä pohja pois. Esitys saamelaiskäräjälaista oli Lohen ehdottama ja kansanedustaja Simo Rundgrenin (kesk.) tukema. Molemmat olivat Lapin Kansan mukaan tyytyväisiä tulokseen.

Ministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) pitää nyt tehdä omat johtopäätöksensä –– Yksin hän ei pysty sitä tekemään, mutta hänen tulisi ottaa hallituspuolueet koolle ja todeta, että hallitus yhdessä vetää pois ILO-sopimuksen.

– Markus Lohi Lapin Kansalle 10.3.

ILO-sopimuksen on tarkoitus mennä eduskunnan käsittelyyn seuraavan kerran torstaina. Mietintöön sisältyvässä vastalauseessa on ehdotettu asian hylkäämistä. Jos hylkäämistä ehdotetaan myös torstaina, eduskunta äänestää esityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä perjantain istunnossaan.

Suomen saamelaisnuorten yhdistys ilmoitti eilen maanantaina järjestävänsä mielenosoituksen perjantaina ja kutsui paikalle “kaikki kynnelle kykenevät”.

Haluamme osoittaa mieltämme viimeaikaisten saamelaislakihankkeiden käänteiden vuoksi ja vastustaa tapaa, jolla saamelaisten omat näkökannat ovat jääneet valiokunnissa ja eduskunnassa yleensä ei-saamelaisten lobbareiden jalkoihin.

– Suomen saamelaisnuoret tiedotteessaan.

Tiistain äänestyksessä kaikki vihreän eduskuntaryhmän (10) ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän (10) paikalla olleet edustajat äänestivät perustuslakivaliokunnan mietintöä vastaan. Äänestysjakaumaa voi tarkastella täältä.

maanantaina 9.3.2015 kello 17:22

Joistain ennakkotiedoista poiketen eduskunnan täysistunto käsitteli saamelaisasioita heti maanantaina. Saamelaiskäräjälain sisällöstä, tarkemmin 3. pykälän muutosehdotuksesta, äänestetään huomenna aamulla kello kymmeneltä. Sen ensimmäinen käsittely jäi maanantaina vielä kesken, koska perustuslakivaliokunnan mietintöön on jätetty pykälävastalause. Kyseinen pykälä koskee saamelaismääritelmää. Käytännössä huomenna äänestetään lain sisällöstä eli siitä, kuinka saamelaisuus määritellään laissa jatkossa.

Laki etenee toiseen käsittelyyn kahden vuorokauden kuluttua ensimmäisestä äänestyksestä, eli perjantaina. Ellei tuolloin istunnossa kukaan tee ehdotusta koko lain hylkäämisestä, asian käsittely päättyy.

ILO-sopimuksen ratifioinnin osalta käsittely jatkuu todennäköisesti perjantaina. Ensimmäinen käsittely päättyi maanantaina. Asian hyväksymisestä on kuitenkin tiedossa äänestys, koska perustuslakivaliokunnan mietintöön sisältyi vastalause, joka vaatii ehdotuksen hylkäämistä. Toinen käsittely ja äänestys suoritetaan todennäköisesti perjantaina.

Sunnuntaina 8.3.2015 kello 14:59

Uusi Inari kokosi keskustelun pääkohdat loppuviikolta. Perustuslakivaliokunta käsitteli saamelaiskäräjälakia ja ILO-sopimuksen ratifiointia torstaina. Sen linjaukset herättivät ristiriitaisia tunteita. Valiokunta päätti tukevansa ILO-sopimuksen ratifiointiehdotusta. Toisen päätöksen mukaan valiokunta haluaa säilyttää nykyisen saamelaismääritelmän. Tämä päätös poikkeaa hallituksen esityksestä, jossa määritelmää haluttiin tiukentaa. Esityksessä ollut uusi määritelmä oli ministerityöryhmän ja saamelaiskäräjien viime kesänä neuvottelema kompromissi. Saamelaiskäräjät on pitänyt sitä edellytyksenä ILO-sopimuksen ratifioinnille.

Torstaiaamuna ennen valiokunnan käsittelyä saamelaiskäräjät tiedotti, että se ei jousta saamelaismääritelmästä.

Hallituksen esitys on hyväksyttävä asiasisällöltään sellaisenaan sekä itse lakitekstin että niiden erityisperustelujen osalta. Saamelaiskäräjien ehdoton kanta on se, että saamelaiskäräjälailla on oltava saamelaisten tietoon perustuva ennakkosuostumus.

Kun Perustuslakivaliokunta julkisti torstaina päätöksensä, saamelaiskäräjien hallituksen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sdp) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoivat kaikki pettyneensä riitelyyn.

Olen hyvin pettynyt päätökseen ja se on todella surullista. Olen varsin pettynyt myös siihen, että hallituksen rivit eivät tässä pysyneet kasassa ja se mistä on sovittu, ei pysynyt kasassa.

– Henkriksson Yle Saamelle 5.3.

Olisin toivonut nopeampaa käsittelyä, asia olisi voinut mennä vähän levollisemmissa merkeissä, jos asia olisi käsitelty jo esimerkiksi vaalikauden puolessavälissä.

– Koskinen Yle Saamelle 5.3.

Tämä tarkoittaa ihmisoikeuksien taantumista Suomessa. Maalta meni ihmisoikeusmaine.

– Näkkäläjärvi Lapin Kansalle 7.3. (painettu lehti)

Saamelaiskäräjälaki meni valiokunnassa äänestykseen, kun lappilainen kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) ehdotti, ettei saamelaismääritelmää muuteta. Äänestys ratkesi äänin 8–6 (kaksi tyhjää) Lohen ehdotuksen hyväksi. Lohi ehdotti myös, ettei ILO-sopimuksen ratifiointia hyväksytä. Tämä äänestys päättyi Lohen ehdotuksen hylkäämiseen äänin 11–6. Lohi kertoi Lapin Kansalle (painettu lehti 6.3.), että kaikki Lapin kansanedustajat ovat saamelaismääritelmästä hänen kanssaan samaa mieltä. Saamelaiskäräjien ensimmäisen varapuheenjohtajan Tiina Sanila-Aikion mielestä tilanne on absurdi, koska valmisteluissa on edetty “Suomen hallituksen määrittelemin tavoin”.

Lapin Kansa (painettu lehti 6.3.) haastatteli aiheesta statuksettomia saamelaisia edustavaa Kari Kyröä. Hän pitää nykyistä saamelaismääritelmää “aika siedettävänä”. Inarinsaamelaiset ry:n puheenjohtaja Anu Avaskarin mukaan valiokunnan hylkäämä uusi määritelmä on “vaikeasti tulkittavissa”, joten vanha määritelmä on siksi parempi. (Yle Saame 6.3.)

Jos esitykset etenevät eduskunnan täysistuntoon, päätös niistä tulee alkavalla viikolla. Nykyinen eduskunta pitää viimeisen täysistuntonsa lauantaina 14. maaliskuuta. Lapin Kansassa (painettu lehti 7.3.) oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi päättävänsä viikonlopun aikana, käsitteleekö eduskunnan täysistunto saamelaishankkeita ensi viikolla. Lapin kansan tietojen mukaan asiaa käsiteltäisiin tiistaina tai keskiviikkona. Ainakin vielä sunnuntaina iltapäivällä eduskunnan täysistunnon ennakkotiedoissa molempien hankkeiden ensimmäiset käsittelyt olivat kuitenkin maanantain päiväjärjestyksessä.

Johannes Koskinen arvioi Yle Saamelle, että ILO-sopimuksen takana eduskunnassa on “kohtalaisen turvallinen enemmistö”, mutta saamelaismääritelmäkysymyksessä hän uskoo äänestyksen menevän tiukalle.

Perustuslakivaliokunnan päätös herätti reaktioita niin puolueiden sisällä kuin sosiaalisessa mediassakin.

Tärkeintä on nyt se, että saamelaismääritelmää ei laajenneta, koska se tekisi saamelaisista vähemmistön omassa edustuselimessään.

– Eduskuntavaaliehdokas Anni Ahlakorpi (vas.) Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa (Kansan uutiset 7.3.)

Suomen Saamelaisnuorten yhdistys otti asiaan kantaa Twitterissä.

Perjantaina saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi ilmoitti osallistuvansa eduskuntavaaleihin Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) ehdokkaana.

Saamelaisia asuu merkittävästi saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella ja RKP haluaa mahdollistaa sen, että saamelaisia voidaan valita kansanedustajaksi useasta eri vaalipiiristä

– Näkkäläjärvi tiedotteessaan 6.3.

Saamelaiskäräjien vaalit toimitetaan 7.9–4.10., ja Näkkäläjärvi on ilmoittanut, ettei asetu niissä enää ehdolle. Vaalien vaaliluettelo valmistui tällä viikolla. Tänä vuonna uusina äänestäjinä luetteloon pyrki noin kahdeksansataa, joista hyväksyttiin liki viisisataa.

Keskustelua jatkoivat lauantaina ainakin Enontekiön virkavapaalla oleva kunnanjohtaja ja keskustan eduskuntavaaliehdokas Mikko Kärnä ja Inarin kunnanhallituksen jäsen Veikko Väänänen blogeissaan.

Taustatietoja lakihankkeista löytyy esimerkiksi Vihreän Langan artikkelista ILO pitkästä itkusta (13.11.2014).

Käsittelyssä ovat seuraavat hallituksen esitykset:

    1. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi saamelaiskäräjistä annetun lain ja rikoslain 40 luvun 11 §:n muuttamisesta. Perustuslakivaliokunnan mietinnön esityksestä voi lukea täältä. Mietintö sisältää muun muassa valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskisen allekirjoittaman vastalauseen. Siinä ehdotetaan lain hyväksymistä niin, että 3. pykälä muutettaisiin hallituksen esityksen mukaan. Vastalauseessa todetaan, että saamelaismääritelmän säilyttäminen ennallaan “vain jatkaisi riitoja eikä ratkaisisi niitä”. Lisäksi ehdotetaan muita pieniä viilauksia.
    2. Hallituksen esitys eduskunnalle itsenäisten maiden alkuperäis- ja heimokansoja koskevan yleissopimuksen hyväksymisestä sekä laeiksi yleissopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja Metsähallituksesta annetun lain muuttamisesta. Perustuslakivaliokunnan mietinnön esityksestä voi lukea täältä. Mietintöön sisältyy hylkäysehdotuksen sisältävä vastalause. Vastalausetta perustellaan seuraavasti: “Koska kattavaa selvitystä ei ole tehty, edellytyksiä sopimuksen ratifioinnille ei ole.”
Share
  1. ILO-sopimus on ajatsitten ollut tarpeeton ainakin Suomen osalta. Niin Saamelaiset kuin muutkin suomenkansalaiset ovat tasavertaisessa asemassa niin elinkeinoon, koulutukseen, maanomistukseen, kulttuurinsasäilyttämiseen, ym. oikeuksiin ja velvollisuuksiin.
    Valtio on rakentanut Saamelaisalueelle tiet, vesijohdot, sähköt, koulut ja terveyspalvelut. Valtio on myös myöntänyt avustuksia poro- ja elinkeiotilojen perustamisessa. Ehdotan, että haudataan viimeinkin koko ILO-sopimus.

Comments are closed.