Written by Uusi Inari

Ailun kääntöpiiri Ailu Valle julkaisi helmikuussa toisen levynsä. Inarissa asuvalle artistille keikkamatkat ovat pitkiä.

Ailun kääntöpiiri Ailu Valle julkaisi helmikuussa toisen levynsä. by Uusi Inari

Teksti: Mari Uusivirta

Kuvat: Antti Sepponen

Auto meinaa lähteä käsistä mutkassa. Ailu Valle havahtuu hereille. Viikon aikana Valle on matkannut kotoaan Inarista Hetan koululaiskonserttiin, Tornioon, Helsingin Tavastian ja Musiikkitalon lavoille ja Kirkkoniemeen suureen Barents Spektakel -tapahtumaan. Auton mittariin on kertynyt 1600 kilometriä ja lentokoneella Valle on lentänyt noin 2200 kilometriä. Nyt tie vie Norjasta Inarin kirkonkylälle. Vallea väsyttää.

Pohjoissaameksi räppäävä artisti julkaisi uuden levynsä perjantaina 13. helmikuuta. Tahti oli julkaisuviikolla tavallista tiukempi, mutta keikkamatkat olivat Vallelle kuitenkin tavanomaisia. Niitä laskiessa monen muun rap-artistin kilometrimäärät kalpenevat.

Vallella on tuskin koskaan keikkoja keskisessä Suomessa. Kun hän lähtee Inarin kirkonkylältä esiintymään, määränpää on yleensä joko omassa kunnassa, muualla Lapissa, aivan Etelä-Suomessa tai Norjassa.

“Syksyllä Turussa Jenni Haukio kertoi keikan jälkeen medialle, että keikka oli cooleinta mitä se on ikinä nähnyt. Tiedä sitten, mitä se on nähnyt”, Valle kertoo.

Yleisönä on ollut vuosien varrella Haukion lisäksi muun muassa hänen puolisonsa Sauli Niinistö, Euroopan neuvosto, ministereitä, ampumahiihdon nuorten maajoukkue, lukuisia seminaarivieraita, pubien ja klubien juhlijoita sekä alkuperäiskansafestivaalien osallistujia.

“Saamelaisfestivaaleilla on lämminhenkisin meininki, koska ihmiset ymmärtävät, mitä sanon.”

Yleisö vaikuttaa illan kulkuun paljon. Toisinaan Valle haluaa vetää keikan vakavana ja korostaa kappaleiden sanomaa. Klubilla yleisö pitää riehaannuttaa. Koulukeikoilla hän kannustaa lapsia etsimään kappaleista sanaleikkejä saamelaispolitiikan sijaan.

Valle kertoo, että tänä vuonna häneltä on luvassa muutakin uutta materiaalia. Työn alla on kaksi suomenkielistä projektia suomeksi räppäävien artistien kanssa. Toisessa projektissa on otettu vaikutteita itämaisesta kulttuurista ja lopputulos on mystistä tyhjyydessä kellumista.

Vuorokausirytmi on Vallen rivitalokämpässä usein täysin hukassa. Valle on voinut keskittyä musiikin tekemiseen viime vuosina täysin saatuaan Saamelaisneuvoston kulttuurilautakunnan apurahan.

Tänä talvena Valle sulkeutui pitkiksi ajoiksi kotiin kirjoittamaan uutta levyään, eikä eristäytyminen helpottanut kaamoksen mukanaan tuomaa synkkyyttä. Valle on etsinyt keinoja, joilla kehon ja mielen saa paremmin kestämään kuluttavaa elämäntyyliä pitkine keikkamatkoineen.

Uudessa levyssä on kyse juuri tästä: tasapainon ja yhteyden etsimisestä. Levyn nimi on Seitsemän, ja siinä mennään syvälle taiteilijan pohdintoihin.

Viime aikoina Valle on harrastanut joogaa ja lukenut paljon zen-buddhalaisuudesta kertovia teoksia. Niistä tuttu ajatus ykseydestä ja universaaliudesta on yhtymäkohta saamelaisuuteen.

Vallen mukaan perinteisessä saamelaisessa kulttuurissa kaikki, taide ja käytäntö, tiede ja uskonto ja elinkeino, on ollut sulautuneena elämäntavassa. Tämä näkyy esimerkiksi luonnon ja ihmisen suhteessa. Luontoa kuvaavia sanoja on saamessa moninkertainen määrä suomeen verrattuna.

Viime aikoina Valle on pyrkinyt ajamaan aiempaa vähemmän keikkamatkoja autolla. Yksin autoilu ei varsinaisesti sovi aatemaailmaan ja on usein raskasta.

“Syksyllä ajoin Inarista yksin Turkuun. Olin jo Tampereen kohdalla aivan jumissa. Ei siinä enää lavalla pysty antamaan mitään”, hän sanoo.

Välillä keikan järjestäjä maksaa lentoliput, mutta monilla keikoilla auto on välttämätön. Valle myös pitää autoilusta. Tuntien automatkoilla on hyvä harjoitella biisejä, Valle kertoo.

“Se on vapauttava fiilis. Tiedostamattomalla tasolla yrittää säilyä elossa.”

Ailu Vallen levy-yhtiö Tuupa Records julkaisee tänä vuonna ennätysmonta levyä. Lue uutinen Tuupa Recordsista täältä.

Share