#11 Hotelli Ivalo

InarinIhminen12PP

Kuva: Elias Lahtinen

Hän istui pöytääni ennen kuin ehdin lähestyä häntä.

“Olet varmaankin toimittaja.”

Kyllä. Mitä tavoittelet Ylä-Lapin-kiertueellasi?

“Päätin järjestää tapahtuman Lapin jokaiseen kuntaan.

Levitän kahden ja puolen tunnin seminaarissa tietoa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja Eurooppa-politiikkasta. Sitten puhutaan myös Suomen ja Lapin ja Inarin tulevaisuudesta.”

Miltä Inarin tulevaisuus näyttää?

“Hyvältä.”

Miksi?

“Ensinnäkin asiat ovat täällä varsin hyvässä kunnossa. Kunnan talous on hyvä. Kävin lukiolla ja kuulin, että koulujärjestelmä toimii hyvin.

Jos ajattelee tulevaisuutta, niin Lapin luonnonvarat ovat valttikortti. Inarilaiset ovat Euroopan rikkaimpia ihmisiä. Täällä on melko vähän ihmisiä ja rikkaat uusiutuvat luonnonvarat, jotka taas ovat koko ihmiskunnan tulevaisuutta ajatellen avainasemassa.”

Mitkä luonnonvarat?

“Pellot, metsät, suot ja vedet. Kun tuotekehitys etenee, luonnonvarojen hyödyntäminen monipuolistuu. Suomihan on Euroopan unionissa henkeä kohden rikkain maa uusiutuvien luonnonvarojen suhteen.”

Jos voisit antaa jonkin neuvon suurelle ihmisjoukolle, niin minkä neuvon antaisit?

“No. Heh. Pitäisi osata elää oikein.”

Mitäs se tarkoittaa?

“Se tarkoittaa sellaista elämäntaidollista kysymystä. Että ihmisen pitäisi tuntea omat mahdollisuutensa ja rajansa ja osata elää tavalla, joka antaa rikkaan ja hyvän elämän.”

Mikä on suurin tulevaisuudenhaaveesi?

“Toivoisin, että Suomi saisi enemmän itsenäisyyttä hoitaa omat asiansa. Varsinkin tässä Euroopan yhdentymisessä me olemme menettäneet itsenäisyyttä.

Kun ei minua kuunneltu. Jos olisi toimittu niin kuin olen esittänyt, tilanne olisi varmasti parempi.”

Entä henkilökohtaisessa elämässäsi?

“Olen oppinut arvostamaan hyvää terveyttä, perhettä ja hyviä ihmissuhteita. Ne ovat tärkeimpiä. Vaaleissa toivon saavani paljon kannatusta ja toivon pääseväni ulkoministeriksi seuraavaan hallitukseen. Mutta tämä ei ole vaalikiertue, tämä on Eurooppa-koulutus.”

Missä heräsit tänään?

“Utsjoella. Siellä oli illalla vastaava tilaisuus ja sieltä on sitten ajettu tänä aamuna tänne.”

Kenen vierestä?

“Yksin. Vuokko ei ole valitettavasti mukana.”

Share
Pop up -paikallislehti