Written by Uusi Inari

Täällä vartioimme me

Täällä vartioimme me by Uusi Inari


Inaria pitää silmällä 13 poliisia ja yksi vartija. Poliisi turvaa yhteiskuntarauhaa. Vartija suojaa asiakkaitaan.

Teksti VILMA RUOKOSKI
Kuvat ANTTI SEPPONEN

Joinakin öinä Toni Karilahti istuu Ivalon terveyskeskuksen hoitajien kanssa kahvilla. Kupillisten ääressä puhutaan siitä, kuinka yö on sujunut. Pelkkä vartijan näyttäytyminen osastolla rauhoittaa sekä henkilökuntaa että potilaita. Ja kun New Flow services -vartiointiliikkeen palvelupäällikkö Karilahti on valkealla autollaan jossakin toisaalla, saavat hoitajat kutsuttua vartijan paikalle hätäkutsupainikkeella.

Painike on taskussa käden ulottuvilla. Siltä varalta, että jotakin sattuisi.

Karilahti on Inarin ainoa yksityinen vartija. Samalla hän on ammattikuntansa pohjoisin edustaja Suomessa. Karilahden päivystysvuoro kestää tavallisesti noin viisisataa tuntia eli kolme viikkoa putkeen. Kiireellisen hälytyksen tullessa Karilahden on oltava liikkeessä kolmessa minuutissa. Kun hän on vapaalla, alueen kohteita valvoo muualta tuleva kollega.

Vielä vuosi sitten hoitohenkilökunnan piti uhkaavissa tilanteissa pärjätä omillaan tai soittaa poliisille. Joskus poliisi kävi osastolla, vaikka kaikki häiriöt eivät kuulu poliisin tehtäviin.


Inarin kunnan sosiaali- ja terveystoimi alkoi ostaa New Flow services -vartiointiliikkeeltä palveluita viime huhtikuussa. Ennen sitä vartiointipalvelut olisi pitänyt ostaa kunnan alueen ulkopuolelta, mikä olisi tullut liian kalliiksi. Valtaosa vartiointiliikkeen asiakkaista on kuntasektorilta ja yrityksiä.

Aamulla Lapin poliisit kokoontuvat saman palaveripöydän ympärille videoyhteyden avulla. Poliisi jokaiselta Lapin poliisiasemalta kertoo tietokoneen ruudulla uusimmat tiedot alueeltaan. Mahdollisille kysymyksille pyydetään puheenvuoro viittaamalla. Palaveri on ohi vartissa.

Ylikonstaapeli Heimo Kyrö on maanantaina aamuvuorossa. Hänellä on työkavereinaan Inarin poliisiasemalla 12 poliisia. Heistä kaksi työskentelee rikostorjunnassa, yhdeksän kenttä- ja hälytystehtävissä ja yksi on poliisiopintojaan suorittava kenttäharjoittelija. Inarin ja Utsjoen poliisit tekevät yhteistyötä. Kun Utsjoen kaksi poliisimiestä ovat vapaalla,  Inarin partio vastaa myös Utsjoen hälytyksiin.

Inarin poliisiasema suoritti viime vuonna 1615 hälytystehtävää.

Suurin osa hälytystehtävistä eli 425 kappaletta oli yksilön suojaan kohdistuvia hälytystehtäviä kuten kotihälytyksiä tai häiriökäyttäytymistä. Kotihälytykset ovat vähentyneet Inarissa viimeisen viiden vuoden aikana 201:stä 123:een hälytykseen vuodessa.

Kylien välille kertyy Inarissa matkaa. Jos Saariselän matkailuhumusta on lähdettävä pillit vinkuen Inarin kylään, on ajettava heti 30 kilometriä enemmän kuin Ivalosta.

“Paikalliset tietävät välimatkat, mutta odottavan aika on pitkä”, Kyrö sanoo.

“Toimintavalmiusaikamme on hyväksyttävällä tasolla. Etäisyydet ja käytössä oleva työmäärä huomioiden se on vertailukelpoinen.”
ylikonstaapeli Heimo Kyrö

Muun muassa kenttäjohtajana työskentelevä Kyrö on ollut Inarissa poliisina 35 vuotta. Hänen uransa ajan poliisin kenttätyö on pysynyt samanlaisena, mutta teknologia on tavallaan lyhentänyt etäisyyksiä. Kyrön lähin esimies eli turvallisuusyksikön komisario työskentelee Rovaniemellä.

“Läheisyys puuttuu, koska tapaamme esimieheni kanssa muutaman kerran vuodessa. Videoneuvottelut tekevät yhteydenpidosta vähän luonnollisempaa”, Kyrö sanoo.

Ylikonstaapeli Kyrön ja vartija Karilahden autot starttaavat Ivalon keskustasta naapuripihoilta. Vaikka molemmat työskentelevät turvallisuusalalla, ovat heidän työtehtävänsä erilaisia.

Poliisin työ on turvata yhteiskuntarauha kaikille, mutta vartiointiliike suojaa vain asiakkaitaan. Kyrö sanoo vartioinnin olevan hyvä lisä alueen turvallisuuspalveluihin. Kun osa kesämökeistä on murtosuojattu, poliisin työ vähenee. Viikonloppuiltana vartijan jämäkkä käsky rauhoittaa ensiavussa kiukkuavan potilaan.

Karilahdella on myös tehtäviä, jotka poikkeavat vartijan perinteisestä työnkuvasta. Kunta ostaa New Flow servicesiltä turvapuhelinpalvelun, joka on käytössä reilulla kymmenellä asiakkaalla. Palvelua käyttävät pääosin kotona asuvat vanhukset, jotka voivat hälyttää turvapuhelimella avun paikalle esimerkiksi kaaduttuaan.

Soitot ohjautuvat vartijalle, joka lähtee vanhuksen luo tarkistamaan tilanteen. Hän auttaa vanhusta tai soittaa tarvittaessa muuta apua paikalle.

“Muutamat muistisairaat saattavat painaa turvanappia, jotta saavat jonkun käymään ja kysymään kuulumisia”, Karilahti kertoo.

Vartiointiliikkeen palvelut maksoivat Inarin kunnan sosiaali- ja terveystoimelle viime vuonna huhtikuusta vuoden loppuun yhteensä 5000 euroa. Hätäkutsujen ja terveyskeskuskierrosten lisäksi vartija lähtee sovitusti mukaan joillekin kotikäynneille. Sosiaali- ja terveystoimi tarvitsi vartijaa noin kolmesti kuussa ja turvapuhelinasiakkaiden hälytyksiä oli yhteensä alle kymmenen. Osan turvapuhelinpalvelun laskusta maksaa asiakas.

Inarin kunnassa vartija ja poliisi eivät ole mörköjä varsimaihareissa.

“On jopa käynyt niin, että joku on soittanut tutulle poliisille, vaikka olisi ollut viisainta ottaa yhteys 112:een”, Kyrö sanoo.

Myös Karilahti on paikallisille tuttu. Osa heistä tervehtii vartijan takkiin pukeutunutta miestä silkkaa kohteliaisuuttaan.

Sekä poliisin että vartijan työn ydin on taata ihmisten turvallisuudentunne. Lukitsemattomat Jopo-pyörät ja kaupan ovella seisovat potkukelkat kertovat, että Inarissa lähimmäiseen luotetaan. Ehkä liikaakin?

Viime vuonna Inarissa murtauduttiin neljään asuntoon ja 17 kesämökille.

“Ihmiset luottavat, että toisen omaisuuteen ei saa koskea. Se ei ole enää tätä päivää.”
ylikonstaapeli Heimo Kyrö

Turvallisuudentunnetta heikentävät onnettomuuksien ja rikosten näkyvä käsittely mediassa, Kyrö sanoo. Viime lokakuussa ravisutti Utsjoen koulupuukotus. Puukotuksessa sai surmansa yksi oppilas. Pienissä kunnissa murhenäytelmät koskettavat lähes jokaista tavalla tai toisella. Sama kysymys toistuu: kuinka tämä olisi voitu estää?

“Onnettomuus on kuitenkin aivan uniikki tapahtuma, jota kukaan ei voi arvata”, Kyrö sanoo.

Vartija Karilahden työnkuvaan kuuluu läsnäolo. Kierrokset valvontakohteissa ovat osa hänen arkirutiineja. Samalla Karilahti juttelee ja kuuntelee, ilot ja huolet. Kuuntelijalle on tarvetta.

“Täällä on paljon yksinäisiä, ja yksinäisyys on ehkä se suurin turvattomuus”, Karilahti sanoo.

Share