Pyysimme floristimestareita sitomaan kukkakimput Reijo Timperille, Joulupukille ja Soljun laulajattarille

TEKSTI: TUIJA SORJANEN
KUVAT: ANTTI SEPPONEN

Halusimme nähdä, millaiset kukkakimput alan ammattilaiset sitoisivat tunnetuille lappilaisille.

Ivalolaisen Kaijan kukan floristimestarit suunnittelivat pyynnöstämme kimput Inarin kunnanjohtajalle Reijo Timperille, Joulupukille sekä UMK-finalistiyhtye Soljun laulajattarille eli Ulla Pirttijärvi-Länsmanille ja Hildá Länsmanille.

Kun kimppu suunnitellaan, ajatellaan tietenkin ensimmäisenä vastaanottajaa ja tilaisuutta, jossa kimppu annetaan.

“Tässä ammatissa täytyy olla jonkinlainen ihmistuntija, että pystyy myymään tunnetta”, kertoo yrittäjä, floristimestari Mimmi Turunen.

Eri maissa on erilaisia uskomuksia siitä, millaisia kukkia voi antaa ja mitä ei. Jotkut uskovat eri kukkalajien tai kukkien määrän viestivän eri asioita. Jos uskoo horoskooppeihin, lahjaksi voi antaa horoskooppikukkia.

“Meillä Suomessa voi antaa kaikkia kukkia kaikissa tilanteissa”, Turunen sanoo.

Enemmän tulkintoja liittyy väreihin: esimerkiksi suruun liitetään valkoiset, siniset ja violetit värit.

Muita kukkakimpun sidontaan vaikuttavia seikkoja ovat muoto-oppi, värioppi, pintarakenteet, rytmit ja ryhmittelyt.

Soljun kimpussa on ruusuja, keltainen solidago, orkidea ja värjättyä krysenteemia sekä mäntyä, salalia ja ruscusta. Kimpussa on saamen värit. Se on suunniteltu onnittelukimpuksi hienosta suorituksesta euroviisukarsinnoissa. Paljettien pyöreä muoto kuvaa riskuja eli naisen saamenpuvun koruja tai solkia, joiden muoto tulee auringosta. Mänty ja kelo sopivat Lappiin.

Soljun kimpussa on ruusuja, keltainen solidago, orkidea ja värjättyä krysenteemia sekä mäntyä, salalia ja ruscusta. Kimpussa on saamen värit. Se on suunniteltu onnittelukimpuksi hienosta suorituksesta euroviisukarsinnoissa. Paljettien pyöreä muoto kuvaa riskuja eli naisen saamenpuvun koruja tai solkia, joiden muoto tulee auringosta. Mänty ja kelo sopivat Lappiin.

Turunen kumartuu Soljulle sidotun kimpun puoleen ja selittää: Kimpun vihreät osat ovat eri sävyisiä ja pinnoiltaan erilaisia. Keltaisten kukkien eri sävyt sekä keltaiset paljetit sitovat vihreän ja punaisen värin yhteen. Muuten punaiset ruusut jäisivät irtonaisiksi. Punainen esiintyy myös orkideassa.

“Sininen on varsin vaikea väri, mutta se kuuluu saamenväreihin.”

Soljun kukkakimpussa kukkaryhmät ovat keskenään eri kokoisia ja kultaisessa leikkauksessa suhteessa toisiinsa. Reijo Timperin kimpussa puolestaan toistuu kolmiomainen muoto. Timperin kimpussa sama violetti sävy esiintyy orkideassa ja neilikassa.

“Nämä asiat ovat korvien välissä. Niitä ei tarvitse ajatella, kun kimpun sitoo.”

Reijo Timperin kimpussa on neilikkaa ja orkideaa sekä tuonenkieloa, karhuheinää, parsaa, araliaa ja nahkalehteä. Timperi on mies, joten hänen kimpussaan on käytetty vahvoja värejä. Kimppu on tyyliltään ja muodoiltaan maskuliininen. Sen voisi antaa Timperille missä tahansa tilaisuudessa. “Värien puolesta kimppu voisi mennä myös suruun, mutta tässä vihreä on kevään väri”, Turunen sanoo.

Reijo Timperin kimpussa on neilikkaa, orkideaa, tuonenkieloa, karhuheinää, parsaa, araliaa ja nahkalehteä. Timperi on mies, joten hänen kimpussaan on käytetty vahvoja värejä. Kimppu on tyyliltään ja muodoiltaan maskuliininen. Sen voisi antaa Timperille missä tahansa tilaisuudessa.
“Värien puolesta kimppu voisi mennä myös suruun, mutta tässä vihreä on kevään väri”, floristimestari Mimmi Turunen sanoo.

Muodit vaihtelevat myös kukkakimpuissa. Esimerkiksi 1980–90-luvuilla puhuttiin “fantasiakimpuista”, jotka muistuttivat tyyliltään Reijo Timperille nyt solmittua kimppua. Ne olivat korkeita ja näyttäviä, mutta hinnaltaan monesti melko edullisia, koska niihin ei tullut montaa kukkaa.

“Fantasiakimppu oli hirveän hieno myyntisana, mutta sitä ei enää käytetä.”

Joulupukin kimpussa on poronsarvia ja punaisia tulppaaneja. “Emme ole syöneet Petteri Punakuonoa vaikka tässä on näin paljon poronsarvia, mutta porot kuuluvat jouluun”, Turunen sanoo.  Kimpulla toivotetaan Joulupukille hyvää joulua.

Joulupukin kimpussa on poronsarvia ja punaisia tulppaaneja.
“Emme ole syöneet Petteri Punakuonoa vaikka tässä on näin paljon poronsarvia, mutta porot kuuluvat jouluun”, Turunen sanoo. Kimpulla toivotetaan Joulupukille hyvää joulua.

Vaikka kukkakimppujen sitominen voi perustua oppeihin, työ vaatii ennen kaikkea luovuutta. Jonain toisena päivänä näistäkin kimpuista olisi Turusen mukaan voinut tulla erilaiset.

Share
Pop up -paikallislehti