Written by Uusi Inari

Sormi sydämellä Kokeilimme, miten deittisovellus Tinder toimii harvaan asutussa Inarin kunnassa.

Sormi sydämellä Kokeilimme, miten deittisovellus Tinder toimii harvaan by Uusi Inari

Teksti // Eevi Kinnunen

Kuvat // Antti Sepponen

________________________

Miehet seisovat vierekkäin ja polttavat tupakkaa. He tietävät toisistaan vain etunimet.

Aappo ja Janne.

Taivas S-market Vaskoolin parkkipaikan yllä on kirkas. Tulee kylmä yö.

Miehet vääntäytyvät autoon. 21-vuotias Aappo Walta asettuu keskipenkille. Janne Uusitalo, 20, istuutuu kuskin taakse, Waltan viereen. Ahdasta, sähläystä turvavöiden kanssa. Uusitalon vyön metalliosa uppoaa väärään reikään.

”Näin ei käy usein.”

Auton ikkunat ovat huurussa ja varpaita kylmää.

Aloitetaan.

Olemme tekemässä Tinder-kokeilua. Paikallinen poikamies Uusitalo ja Helsingistä käymässä oleva Walta ovat Uuden Inarin pyynnöstä lupautuneet testaamaan, miten Tinder toimii Inarin kunnassa. Tinder on mobiililaitteilla toimiva deittisovellus, joka hakee käyttäjiä GPS-paikannuksen avulla laajimmillaan 161 kilometrin säteeltä.

Inarissa olosuhteet sovelluksen käyttämiselle ovat vaikeat. Kunnassa asuu noin 0,45 ihmistä neliökilometrillä. Sen lisäksi, että kunta on harvaan asuttu, se on pinta-alaltaan Suomen suurin. Deittisovelluksen kantosäde jää auttamattoman lyhyeksi. Apajat on äkkiä koluttu.

”Revit täällä sen 20 nimeä, ja sitten tuuttaa tyhjää”, sanoo Uusitalo.

Nuorille miehille tilanne on erityisen tiukka. Naisia on vähemmän kuin miehiä, ja ikärakenne on vinoutunut. Esimerkiksi Nellimin kylässä asuu vuoden 2013 tietojen mukaan 133 ihmistä. Heistä miehiä on 76 ja naisia vain 57. Keski-ikä on 59 vuotta. Avaa Tinder, sulje Tinder.

Naisten perään on parasta hurruuttaa autolla.

Tinder-kiesi nytkähtää liikkeelle. Lähdemme ajamaan Rovaniemen suuntaan.

Uusitalo ja Walta kaivavat puhelimensa esiin.

Takapenkki lämpenee. Uusitalon kännykkäsovellus pysyy elottomana niin kauan, kun olemme hänen kotoisilla metsästysmaillaan. Hän keskittyykin opastamaan pääkaupunkiseudun poikaa pohjoisen Tinderin tavoille.

Tinderissä saa päättää, kuinka kaukaa ja minkä ikäistä seuraa hakee. Uusitalo kehottaa Waltaa säätämään kilometrit maksimiin ja ikähaarukan kursailemattomaksi. 19−35 vuotta sopii vaihteluväliksi, mutta hädän hetkellä voi kiskaista yläikärajan viiteenkymppiinkin.

Asetukset on tehty. Ruvetaan hommiin.

Waltan ruudulle ilmestyy naista naisen perään. Nätti. Kasi. Katsopa näitä. Ei huonot.

Tinder toimii siten, että käyttäjät näkevät toisistaan kuvia, yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja mahdollisen esittelytekstin. Jos vastaan tuleva kiinnostaa, painetaan sydäntä. Jos ei, painetaan rastia. Jos molemmat osapuolet painavat sydäntä, tulee matchi, osuma. Silloin käyttäjät voivat ryhtyä viestittelemään keskenään.

Walta naputtaa sydäntä ja kertoo elämästä Helsingissä.

”Kerran tuli vastaan tankotanssija. Sara Sieppikin on sattunut kohdalle…”

Uusitalo katsoo Waltan kuvakaappauksia missi-Siepistä, sitten omaa ruutuaan. Ei ketään.

”Sitten oli yksi, joka kävi salilla ja harrasti joogaa…”

Uusitalo poistaa Tinder-sovelluksen. Poistamisen jälkeen peli alkaa nimittäin alusta.

Hänenkin ruutunsa täyttyy lähiseudun naisista: Entinen koulukaveri, ei jatkoon. Tuttu, ei jatkoon. Ensimmäisen osuman pikkusisko, ei jatkoon. Tuntematon eränainen, suoraan jatkoon.  Entinen matchi Sodankylästä, menköön.

Tuttuja riittää, mutta eniten Uusitalon seuranhakua rajoittaa geeniperimä. Hän on Kyrön ja Morottajan sukua. Ne ovat Inarin ja Ivalon kantasuvut. Sodankylässä asti tulee serkkuja vastaan, joten joka treffeillä täytyy heti alkuun tehdä sukuselvitys. Uusitalo ei mielellään koske edes kolmansiin serkkuihin, mutta raja elää tapauskohtaisesti.

”Tarkoitan sitä ällöttävyyden rajaa, ettei ihan ensimmäisiä serkuksia oltaisi.”

Eniten inarilainen hyötyy Tinderistä reissun päällä, esimerkiksi Oulussa tai Rovaniemellä.

”Se on matkatyökalu. Apuväline siinä missä vasara kirvesmiehelle.”

Auto nousee Magneettimäelle ja 3G-verkkoyhteys katkeaa.

Miehet ovat painaneet sydäntä jokaiselle naiselle, joka kilometrimäärän perusteella voisi olla Saariselällä eli lähellä. Naisia on vain kourallinen, alle kymmenen. Vastaisipa joku.

Magneettimäki, hakee signaalia.

Saariselän Panimo-ravintolassa on väljää. Uusitalo ja Walta istuvat nurkkapöytään odottamaan naisten yhteydenottoja.

Eihän tinderöinti helppoa ole. Vain ensihuuma oli kova. Walta vietti ensimmäisenä päivänä sovelluksen parissa neljä viisi tuntia. Peukalo puutui. Molemmat miehet muistavat ensimmäiset matchinsa.

”Tottakai. Se on vähän niin kuin Roope Ankan ensilantti”, Uusitalo sanoo.

Pikkuhiljaa hommaan turtui. Useimmat naiset puhuvat vähän tai eivät mitään. Profiilikuvat hämäävät. Ääntä ei kuule eikä olemusta näe. Uusitalon epäonnistuneimmat Tinder-treffit päätyivät lumikasaan, jonne hän pakeni seuralaisensa poikaystävää.

”Hyppäsin karkuun kerrostalon toisen kerroksen parvekkeelta.”

Panimon kaiuttimista soi Roxetten Listen to your heart. Viimeiset hitaat. Tuskin Tinderistä mitään vakavaa löytyy. Ei haittaa, jos löytyisi.

”Pisin seurustelusuhteeni kesti kolme kuukautta”, Walta sanoo.

”Minulla neljä”, Uusitalo vastaa.

Puhe siirtyy tulevaan, elämään. Molemmat haluaisivat joskus vaimon, lapsia, sellaista. Ensin pitäisi kuitenkin olla kunnon työ ja vakitulot. Autonasentajaksi valmistunut Walta etsii Helsingistä työpaikkaa. Uusitalo työskentelee nyt Siwassa, mutta hakee keväällä Tampereelle poliisikouluun.

”Minä tiedän, että tulen takaisin Inariin joskus. Se on varma.”

Uusitalon puhelimesta loppuu akku. Waltan Tinder sykkii tyhjää. ”Lähelläsi ei ole uusia käyttäjiä.”

Hiljaista. Lähdetään.

Perjantai käy iltaan, auto Ivaloon. Tämän piti olla viikon paras iskuaika, mutta tulokset jäävät laihoiksi. Waltalle tippuu pari matchia, mutta ne ovat kaukana. Uusitalo ei pysty edes katsomaan mahdollisia osumia, koska akku on loppu, eikä laturi ole mukana.

Naista ei löytynyt, mutta miehillä juttu luistaa.

Tulee puheeksi kesä ja kalastus. Uusitalo kalastaa perhoilla Juutualla ja Kettujoella. Walta käy Inarilla virvelöimässä. Hän syntyi Inarissa, mutta muutti pienenä pois, kun vanhemmat erosivat. Nykyisin hän vierailee Ivalossa pari kertaa vuodessa.

Uusitalo ehdottaa yhteistä kalastusreissua, jos Walta sattuu olemaan kalastuskaudella maisemissa. Ehkä tänäänkin voisi mennä oluelle Kultahippuun.

”Laita vaikka kaveripyyntö Facebookissa. ”

”Mikä sun nimi oli?”

”Janne Uusitalo.

Se on match.


 

Moni osuma tulee Norjasta tai Leviltä

Uuden Inarin toimittaja liittyi Tinderiin. Kysyimme sovellusta käyttäviltä miehiltä, miten Tinder toimii Inarissa, kun naisia on miehiä vähemmän. Vastausten perusteella melko heikosti.

“Inarin kunnastahan ei löydy ketään. Kaikki ovat tuttuja, exiä tai sukulaisia.”

 “80 prosenttia mätseistä tulee Norjasta tai Leviltä.”

 “Jos täältä lähdettäisiin metsälle, niin Pokan kautta Leville. Utsjoellakin tutut pyörähtivät pelkästään tämän sovelluksen ansiosta, ja oli kuulemma hauskaa.”

 “Töiden lomassa en itse oikein jouda ajelemaan, mutta on se käynyt mielessä.”

 Simo, 20

 

“Olen täällä kausityöntekijänä. Täällä lumiautiomaassa on kieltämättä vähän Tinderiä käyttäviä naisia, mutta väittäisin, että matcheja on tullut tilastollisesti enemmän kuin Tampereella, mistä olen kotoisin.”

 “Inarissa Tinder-treffeille ei ole tullut lähdettyä mielenkiinnon ja auton puutteen takia. Ei jaksa lähteä tapaamaan ketään pelkän kauniin naaman perusteella, vaan on mukava ensin jutella ja tunnustella, löytyykö yhteistä säveltä.”

 Kalle, 32

 

“Aika vähän Tinderissä on paikallisia naisia. Miehiä kyllä enemmän.”

 “Pienellä paikkakunnalla ei ehkä uskalleta tuoda seuranhakua esille, kun pelätään, että tutut saavat tietää.”

 “Nyt talvella turisteja löytyy aika paljon.”

 “Välimatkathan ovat meille aika lyhyitä. Esimerkiksi sata kilometriä saattaa olla päivittäisen työmatkan pituus.”

 “Olin Helsingissä työmatkalla jokin aika sitten, ja tuli vuorokaudessa melkein 40 matchia. Silloin kieltämättä tuli vähän sellainen olo, että muutanko tänne heti vai kohta.”

 “Tämähän on ehkä parasta kahvinkeittimen keksimisen jälkeen.”

 Pasi, 33

 

“Aika hiljaista on. Enemmän taitaa tulla norjalaisia kuin suomalaisia. Täällä on kuitenkin hyvä asua, oli naisia tai ei.”

Aleksi, 24

 Käyttäjien nimet on heidän toiveestaan muutettu.

Share

  Comments ( 1 )

  1. […] Joskus facebookin feediin pamahtaa todella yllättävää kamaa ja silloin päästään herkuttelemaan ”Jotain muuta”-kategorialla. Helsinkiläiskuski Aappo Walta oli viime vuoden puolella Uusi Inari-lehden Tinder-jutussa mukana ja jutun kuvat nappasi lahtelaiskuvaaja Antti Sepponen. Tsekkaa juttu Uusi Inari-lehden nettiversiosta. […]