Matkailuyrittäjät rakentavat nyt aasialaisia silmällä pitäen Kiinalaisten matkailijoiden määrä Inarin kunnassa kasvaa. Erähotelli Nellim ja Hotelli Ivalo laajentavat lisääntyvän kysynnän vuoksi.

Hotelli Ivalo aikoo tehdä revontulikota-alueen. Yksi kota on jo valmistunut.

Hotelli Ivalo aikoo tehdä revontulikota-alueen. Yksi kota on jo valmistunut.

TEKSTI: ANNA-SOFIA NIEMINEN
KUVAT: ELIAS LAHTINEN

Kiinalaiset ovat yksi nopeimmin kasvavista ryhmistä Inari-Saariselän matkailualueella, johon kuuluu Inari, Utsjoki ja osia Sodankylästä, esimerkiksi Kakslauttanen. Viime vuonna alueella yöpyi jo yli 5200 kiinalaista, kun edellisenä vuonna heitä oli lähes 1500 vähemmän. Suunnilleen puolet heistä tulee Hongkongista.

Muita nopeasti kasvavia matkailijaryhmiä ovat ainakin espanjalaiset, yhdysvaltalaiset ja eteläkorealaiset, selviää Tilastokeskuksen tilastoista. Matkailuyrittäjät ovat kertoneet myös muiden aasialaisryhmien, kuten singaporelaisten ja malesialaisten, määrän kasvusta.

Sen sijaan isojen kävijäryhmien saksalaisten ja ranskalaisten määrä pieneni vuoteen 2013 verrattuna. Japanilaisten määrä tippui noin 26 000:sta 21 000:een.

Britit pitivät pintansa suomalaisten jälkeen isoimpana ryhmänä yli 35 000 kävijällä. Suomalaisia oli yhä ylivoimaisesti eniten, hieman yli 245 000. Se on reilusti yli puolet kaikista matkailijoista.

Kaikkiaan matkailijoita yöpyi viime vuonna alueella lähes 460 000. Määrä kasvoi muutamalla tuhannella.

Matkailuyrittäjät ympäri kuntaa yrittävät nyt reagoida aasialaisturistien kasvavaan määrään ja heidän toiveisiinsa.

Erähotelli Nellim alkaa rakentaa ensi kesänä uusia, käsin veistettäviä mökkejä.

“Oikeastaan olemme kasvaneet joka vuosi pikkasen. Jatkamme samalla linjalla”, kymmenen vuotta toimineen hotellin yrittäjä Jouko Lappalainen sanoo.

Tarkoitus on rakentaa seuraavan viiden vuoden aikana kymmenkunta mökkiä ja mahdollisesti rivitalo, johon tulee hotellihuoneita. Petipaikkojen määrä nousee 80:stä yli 110:een. Lisäksi tavaroille tehdään uusi huoltorakennus. Kunnanhallitus hyväksyi erähotellin suunnitelmat helmikuun alussa.

Kesäisin Erähotelli Nellimissä käy paljon suomalaisia. Mökit Inarijärven tuntumassa ovat kysyttyjä kalastajien ja retkeilijöiden keskuudessa. Eniten kasvavat matkailijaryhmät hotellissa ovat kuitenkin hongkongilaiset, singaporelaiset ja malesialaiset.

Lappalainen kertoo, että viime vuosina revontulimatkailu on ollut todella suosittua.

“Nellimissä on erityisen hyvät mahdollisuudet siihen, kun ei ole valoja.”

Revontulikota2

Hotelli Ivalon rakentamassa kodassa on valtava ikkuna revontulien katselemista varten.

Myös Hotelli Ivalo reagoi revontulimatkailun kasvavaan suosioon. Talvisin ranskalaiset ovat hotellin suurin käyttäjäryhmä suoran Ivalo–Pariisi-lentoyhteyden ansiosta. Aasialaisia käy yhä enemmän.

Hotelli aikoo rakentaa revontulikota-alueen, koska aasialaiset matkanjärjestäjät ovat kyselleet sellaista. Idea on samanlainen kuin hotelli Kakslauttasen igluissa: revontulet näkee suoraan sängystä.

“Tämä on valtava buumi tällä hetkellä. Näitä rakennetaan joka puolelle”, sanoo Hotelli Ivalon toimitusjohtaja Reijo Suomalainen.

Yksi kota on jo valmistunut ja käytössä. Rakennuslupaprosessi on kuitenkin vielä kesken. Kunta puolsi suunnitelmaa rakentaa kota-alue hotellia vastapäätä Ivalojoen toiselle puolelle, mutta Lapin ely-keskus valitti hallinto-oikeuteen. Perusteena oli, että ranta on tulva-aluetta.

Alun perin tarkoitus oli rakentaa 20 kotaa, mutta lopullinen määrä ratkeaa hallinto-oikeuden päätöksen perusteella. Kolme seuraavaa kotaa on kuitenkin jo rakenteilla. Niistä tulee siirreltäviä, jotta ne voidaan nostaa kesäisin ponttoonien päälle Ivalojoelle keskiyön auringon katselemista varten.

Koska kotien kohtalo on epävarma, hotelli aikoo ensin laajentaa päärakennusta.

“Meillä on kova kapasiteettipula. Käyttöaste on tammi–helmikuussa yli 90 prosenttia”, Suomalainen kertoo.

Kolmannen kerroksen suunnitteleminen hotellin yhteen siipeen on jo aloitettu. Sinne tulee 20–24 hotellihuonetta. Hotellin laajennus aloitetaan mahdollisimman pian.

Suosittu hongkongilainen bloggaaja on hehkuttanut revontulia Inarijärvellä, kertoo Reetta Hänninen VisitInari.fistä. Lue uutinen aiheesta täältä.

Share
Pop up -paikallislehti