Seitsemän maan postikuskit kisasivat jäisellä taitoradalla Ivalossa Ivalossa ratkottiin tiistaina postinkuljettajien ajotapakilpailun mestaruus. Osa kuljettajista ei ollut aiemmin edes nähnyt lunta.

TEKSTI: ANNA-SOFIA NIEMINEN
KUVAT: ALEKSI TUOMOLA

Postikuskikisat-AT-9

Ensin ohjeet, sitten matkaan.

“Manageri istuu paikallaan. Hän saa neuvoa sisältä, mutta ei saa tulla ulos, eikä laittaa päätään pihalle. Kuski saa laittaa päänsä pihalle. Kun lippu heilahtaa, turvavyö pois ja autosta pihalle”, toimitsija neuvoi Suomen joukkuetta ennen lähtöä taitoradalle, joka oli yksi osa postinkuljettajien ajotapakilpailua.

“Valmiina? Asia pihvi.”

Postikuskikisat-AT-5

Postin ja kansainvälisen postijärjestön IPC:n järjestämään kilpailuun osallistuvat joukkueet koostuvat kuljettajasta ja managerista. Kuljettaja toimii kotimaassaan postinkuljettajana ja manageri esimiestehtävissä. Osallistujia oli seitsemästä maasta. Suomea edustivat manageri Päivi Blom ja kuljettaja Heikki Toikkanen

Taitoradan ensimmäinen tehtävä oli nousta ulos autosta, arvioida auton leveys ja siirtää radalla vierekkäin olleet rengaspinot siten, että auto mahtuu mahdollisimman tiukasti niiden välistä.

Suomen joukkue sai autonsa vaivoin kulkemaan aukosta.

“Me olimme vähän ahneita”, Blom sanoi jälkikäteen.

Postikuskikisat-AT-4

Norjaa edustivat kuljettaja Asbjørn Dørmænen ja manageri Helge Isaksen.

Postikuskikisat-AT-3

Postikuskikisat-AT-6

Rengastehtävän lisäksi Nokian Renkaiden White Hell -testikeskuksen taitoradalla piti muun muassa ajaa kuvitteelliseen talliin, pujotella keilojen välissä ja kiertää ympyrä osumatta ympäröiviin keppeihin ja lumivalliin.

“Olosuhteet huomioon ottaen kilpailijoilla on mennyt erittäin hyvin. Näimme juuri Portugalin joukkueen menoa, ja he eivät ole omien sanojensa mukaan ikinä edes nähneet lunta”, sanoi kilpailun toimitsija Mikko Hyrsky Postista, kun kilpailu oli vielä kesken.

Postikuskikisat-AT-7

Taitoradan viimeinen tehtävä oli pysäyttää auto mahdollisimman lähelle maalitolppaa.

Jäihän siihen senttejä väliin Suomen joukkueella.

Voitto tuli kuitenkin kotiin.

Videolla suomalaisjoukkueen tunnelmat välittömästi kilpailusuorituksen jälkeen.

Share
Pop up -paikallislehti