Täällä oli Oiva Kolan mitali Uusi Inari vieraili Helsingin Kruununhaassa vinttivarastossa, jossa ivalolaisen Oiva Kolan ja 79 muun Petsamon Nikkelin työntekijän mitalit olivat säilössä kymmeniä vuosia.

Elka_vintin ovi

TEKSTI JA ÄÄNI: VILMA RUOKOSKI
KUVAT: ALEKSI TUOMOLA

Jouni Porkka on siivonnut vinttivarastonsa tyhjäksi edessä olevan muuton tieltä. Hän sai vihdoin viime marraskuussa toimitettua Petsamon Nikkelille aikoinaan kuuluneen arkun ja sen sisällä olleet mitalit sekä asiakirjat arkistoon.

“Edelliselle asukkaalle oli jostakin jopa luvattu hakea arkku, mutta näin ei koskaan tapahtunut”, Porkka sanoo.

Uusi Inari kertoi joulukuussa toisen luokan vapaudenristin mitaleista, joita Elinkeinoelämän keskusarkisto eli Elka toimittaa Petsamon Nikkelin kaivosmiesten omaisille yli 70 vuotta niiden myöntämisen jälkeen. Yhden mitaleista Elka postitti ennen joulua ivalolaisen Oiva Kolan omaisille.

Petsamon Nikkelin arkku on kannettu pois Jouni Porkan vintiltä Helsingin Kruununhaasta, mutta lattialle on jäänyt vielä joitakin vanhoja papereita ja postikortteja.

Petsamon Nikkelin arkku on kannettu pois Jouni Porkan vintiltä Helsingin Kruununhaasta, mutta lattialle on jäänyt vielä joitakin vanhoja papereita ja postikortteja.

Porkka ei löytänyt arkulle oikeaa osoitetta yhdellä puhelinsoitolla. Hän oli yhteydessä muun muassa Museovirastoon ja Kansallismuseoon ennen kuin sai yhteyden Elkaan.

Elka on tähän mennessä toimittanut yhteensä kuusi mitalia kaivosmiesten omaisille Ivaloon, Niinisaloon, Helsinkiin, Kirkkonummelle, Outokumpuun ja Rovaniemelle. Joulukuussa Uusi Inari kertoi, että arkussa oli 78 mitalia, mutta nyt määrä on tarkentunut 80:een. Kaksi mitalia Porkka on antanut 6-vuotiaille kaksospojilleen.

Mitalien ja myöntökirjeiden lisäksi arkussa oli vanhaa kirjeenvaihtoa, tiliasiakirjoja sekä työsuhteisiin liittyneitä papereita Petsamon Nikkeli Oy:n toiminnan loppumisen ja alasajon ajalta 1940-luvulta.

Kuuntele äänijutusta, mitä Porkka olisi tehnyt, jos arkkua ei olisi haettu Elinkeinoelämän keskusarkistoon Mikkeliin.

Share
Pop up -paikallislehti