Mistä te aiotte kirjoittaa?

87 riviä excelissä. Satoja kommentteja keskusteluketjuissa toimituksen omassa ryhmässä. Eri postituslistoilta monta viestiä päivässä. Kymmeniä huikkauksia, sähköposteja ja sivuhuomautuksia.

Kuukausi on lyhyt aika toteuttaa kaikki saamamme ja keksimämme ideat. Jo ensimmäisellä viikolla totesimme, että emme aina ehdi mukaan päivittäiseen uutisointiin, jos haluamme tehdä juttuja myös aikaa vievistä ideoista. Muut paikalliset mediat hoitavat perinteisen uutistyön mallikkaasti. Päätimme, että teemme joskus päivänpäällisiä, mutta enemmän pitkän tähtäimen juttuja.

Olemme kiitollisia jokaisesta juttutuokiosta ja ideasta, jonka olemme saaneet. Toivomme myös, että lähetätte niitä lisää. Joka viikko olemme sännänneet lennosta uuden vinkin perään.

kutturassa

Toimitus Kutturassa etsimässä ideoita. Kuva: Elias Lahtinen

Miksi sitten joistakin aiheista kirjoitetaan ja toisista ei?

Uuden Inarin tärkein uutiskriteeri on se, että teemme jokaisen juttumme paikallisille.

Joistain tärkeistä ja mielenkiintoisista aiheista on kirjoitettu alueen muissa medioissa juttutolkulla. Toisinaan tajuamme tämän ennen kuin aloitamme tiedonhankinnan, toisinaan vasta, kun olemme päässeet siinä jo pitkälle. Joskus haluamme tehdä jutun silti, jos esimerkiksi joku olennainen kysymys ei ole vielä saanut vastausta. Yritämme kuitenkin valita näkökulmia, joita ei ole jo kaluttu kokonaan loppuun. Koska tulemme muualta, emme aina näe, mitkä aiheet ovat lukijoillemme itsestäänselvyyksiä.

Joihinkin aiheisiin meidän on helpompi tarttua kuin paikallisten medioiden. Näin syntyi esimerkiksi paikallislehti Inarilaisen päätoimittajan henkilöhaastattelu.

Kaikista aiheista emme saa kehitettyä toimivaa ideaa, joka kantaa jutuksi asti. Välillä uutiset myös kaatuvat, koska aiheessa ei ole kiinnostavaa tarinaa tai uutta kerrottavaa.

Emme halua tai voi tehdä juttuja pelkästään päättäjien linjauksista ja paperin kahinasta. Paikallislehden tehtävä on myös luoda yhteisöllisyyttä, havainnoida arkea ja kertoa tarinoita. Hetkiä-kategoriamme antaa meidän tarttua kevyellä otteella erilaisiin asioihin. Ei tarvita uutiskärkeä tai rakennetta, vaan pelkkä tunnelma tai ajatus riittää. Joskus se on lintukuoro, joskus lentävä lausahdus, toisinaan komea kuva tilanteesta.

Olemme Inarin kunnan rajojen sisäpuolella vielä reilun viikon. Aihelista on lyhentynyt muutamaan kymmeneen riviin. Moni ehtii vielä kehittyä jutuiksi.

Mari Uusivirtapäätoimittaja 045 603 5178mari.uusivirta(ät)uusiinari.com  LinkedIn

Mari Uusivirta
Twitter: @uusivirt
mari.uusivirta(ät)uusiinari.com

Share
Pop up -paikallislehti